Bahan-bahanya:
1. 1 ekor ayam yang dipotong 12 atau 16 ketul
2. Santan 1 1/2 kilo
3. Bawang merah 1/2 kilo
4. Bawang putih 1 Labu
5. Bawang besar 1/2 kilo
6. Serai 10 batang
7. Cabai besar 10 biji
8. Daun limau perut 5 helai
9. Kulit kayu manis 2 batang
10. Rempah gulai ayam 4 paket
11. Garam secukup rasa
12. 1 cawan minyak masak
13. 2 cawan air
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak masak dalam kuali dan tumiskan rempah
- Kemudian masukkan bahan yang dikisar (bawang-bawang, serai, cabai)dan air.
- Apabila mendidih masukkan ayam dan bahan-bahan lain
- Bila sudah pekat bolehlah dihidangkan, jika hendak jadikan serunding boleh dikacau hingga kering.
SELAMAT MENCUBA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan
Anda komen disini / command here